Zorg baby

Veilig slapen
Zorg voor een veilige slaaphouding.

Leg een baby altijd op zijn rug te slapen, tenzij ander medisch advies door de arts.

Zorg voor een rookvrije omgeving

Sigaren- of sigarettenrook vermijden. Zorg voor goede luchtverversing en voldoende  luchtvochtigheid, Vermijd kachels of gasbranders. 

Hou dieren uit de buurt van het kinderbed.
Blijf in de buurt en hou regelmatig toezicht.

Bij een slapende zuigeling zijn huilbuien ongewoon: ga na wat er scheelt. Ook bij het stoppen van wenen gaat u best na hoe het kind in slaap gevallen is. Hou de baby steeds binnen hoorafstand.

Let erop dat het kind het niet te warm krijgt.

* Baby’s dienen de eerste weken goed aangekleed te worden, tot ze in staat zijn zichzelf warm genoeg te houden. Handen en voeten kunnen koud aanvoelen, Kontroleer hierbij eventueel de temperatuur van uw baby rectaal.

* Binnenshuis dienen de baby’s van meer dan 1 maand oud niet meer kleren aan te hebben dan de ouders.

* Warmere kleren om buiten te gaan dienen terug uitgedaan te worden binnenshuis, in de auto, bus of trein, zelfs als het kind in slaap gevallen is. Baby’s mogen niet bij een radiator of andere verwarming of bij een zonnig raam liggen. De reiswieg mag nooit op een vloerverwarming gezet worden.

* Hou de kamer van de baby op een constante temperatuur, rond de 18 a 20 graden graden, ook ’s nachts. Aantal dekens: afhankelijk van de kamertemperatuur. Het kan gevaarlijk zijn teveel dekens op te leggen. Vermijd het gebruik van donsdekens en kersenpitkussens.

* Gebruik geen warmwaterfles of schapenvacht

* Baby’s met koorts moeten minder aangekleed of minder toegedekt worden.

Kies een veilig kinderbed en veilig bedmateriaal.

* Het bed: vermijd spleten tussen bed en matras. Het moet voldoende groot zijn en het kind mag zijn hoofd niet tussen de spijlen van het bed kunnen steken. De matras dient vlak en hard te zijn. De dekens mogen niet te erg spannen, maar ook niet te los zitten om te beletten dat het hoofd van het kind overdekt wordt. Geen hals- kettingen of koord (bv. snoer fopspeen) rond de hals van het kind. Geen plastic folie in de buurt. Gebruik geen hoofdkussen of dekbed en geen losse knuffels in bed.

* In de wagen: Leg het kind in een stevig babyzitje. Het hoofd  mag niet bedekt zijn met muts of mantelkapje. Er moet voldoende drinken gegeven worden bij lange ritten.

Geef geen geneesmiddelen zonder advies van een arts of een apotheker. 

* Bij verkoudheid mag u de verstopte neus regelmatig spoelen met fysiologisch serum. Gebruik nooit hoest werende en kalmerende middelen bij kinderen jonger dan 6 jaar, tenzij voorgeschreven door de arts. 

* Bij borstvoeding neemt u zelf best geen medicatie zonder vooraf een arts te raadplegen.

Zorg voor rust en regelmaat.

Stem deze regelmaat af op de signalen en het tempo van jouw baby (‘s)

Krijg je de baby niet direct wakker?

* Kriebel hem onder de voeten.

* Neem de baby in je armen en ondersteun zijn nekje.

* Schud de baby niet!

Laat uw baby nooit alleen:

Geef uw baby nooit mee met een persoon die zich niet kan identificeren. Naast het veiligheidsaspect is het belangrijk dat moeder en baby steeds samen zijn:

* om uw baby te leren kennen

* de hongersignalen te leren herkennen zodat u uw baby kan voeden wanneer het honger heeft

* u leert hoe u uw baby kan troosten en wat hij/ zij tot rust kan brengen

Controle pediater:

Voor u naar huis gaat komt de pediater uw baby controleren. Indien u vóór dat uw baby 72u oud is naar huis gaat dan wordt verwacht dat u terug op controle komt bij de pediater tussen dag 5 en 10 na de geboorte. Indien u na 72u op ontslag gaat dan is deze controle pas wanneer uw baby 3 tot 5 weken oud is.

Metabole screening (Hielprik)

Tussen 72u en 96u na de geboorte van uw baby wordt de "hielprik" of Ghutrie test uitgevoerd en screent voor 11 belangrijke genetische aandoeningen.

Meer informatie kunt u hieromtrent terug vinden hier.

Rust en regelmaat:

Rust en regelmaat is zowel voor u als uw baby erg belangrijk. De geboorte van een kind is een ingrijpende gebeurtenis. U dient niet enkel te wennen aan de gezinsuitbreiding, uw lichamelijke veranderingen maar ook aan de korte nachten zien vol te houden.

Voeding:

Welke keuze u ook maakte mbt de voeding voor uw baby, u kan rekenen op een goede begeleiding tijdens uw verblijf op materniteit en nadien van uw thuisvroedvrouw. 

Meer informatie rond de voeding van uw baby kunt u via deze link verkrijgen.

Uitscheiding:

Afhankelijk van de voeding die uw baby krijgt, kunt u een ander stoelgangspatroon ervaren. 

Een belangrijke observatie van een goede voeding is eveneens de urineproductie maw het aantal natte luiers.

Op dag 1 kunt u 1 natte luier verwachten

Dag 2: 2 tot 3 natte luiers

Dag 3: 3 tot 4 natte luiers

Dag 4: 4 tot 6 natte luiers 

Vanaf dag 5: 6 natte luiers of meer

Hygiënische zorgen:

Er is niets zo zacht als de huid van een baby doch ook heel gevoelig. Een goede verzorging is dus noodzakelijk. Indien u voor het eerst mama geworden bent of u zoekt  meer informatie of advies hierover kunt u hier terecht.