Eerste zorgen baby

Van zodra uw baby geboren is wordt hij/ zij op uw buik gelegd. 

Op 1, 5 en 10 minuten wordt hij/ zij beoordeeld op (=APGAR score):

* ademhaling

* huidskleur

* spierspanning

* hartslag

* reactie op prikkels

Per onderdeel kan het kind max. 2 punten scoren. Bedraagt de score minder dan 8 punten dan wordt hij/ zij met extra aandacht opgevolgd.

De navelstreng wordt doorgeknipt en zolang er zich geen problemen bij de mama of de baby voordoen wordt de baby meestal huid op huid gelegd bij de mama.

De baby krijgt een mutsje aan en wordt bedekt met een warme doek.

Het kan zijn dat uw baby instinctief gaat zoeken om te zuigen. Afhankelijk van uw keuze zal de vroedvrouw uw baby hierbij begeleiden.

 

Na deze periode bestaat de eerste zorgen van de baby uit: 

* navelverzorging

* wegen en meten

* toedienen van vitamine K

* een armbandje of voetbandje met de naam van uw baby

* afdrogen en aankleden

 

De eerste dagen na de geboorte zijn intensief voor u en uw baby. Uw baby heeft, naast verzorging en voeding, evenveel nood aan genegenheid en knuffelen. De vroedvrouw of de kinderverzorgster van de kraamafdeling zal u begeleiden bij de verzorging van uw baby.

De kinderarts zal uw baby binnen de 24u onderzoeken. Hij luistert onder meer naar het hartje en de longen, onderzoekt zijn reflexen, de ruggenwervels, heupen, anus en genitaliën.

 

Soms verloopt het echter niet zoals verwacht en kan het zijn dat uw baby opgenomen wordt op neonatologie. Daar krijgt uw baby de nodige zorg en ondersteuning die hij/ zij op dat moment nodig heeft.

AZ Alma

AZ St-Jan AV Brugge

AZ St-Lucas 

AZ Oostende

AZ West

AZ Zeno