Zorg mama

Bloedverlies

Na een vaginale bevalling is het normaal dat u de eerste 4 dagen hoofdzakelijk rood gekleurd bloed verliest. Dit is te vergelijken met hevige maandstonden. De volgende dagen zal het bloedverlies verminderen en veranderen in een bruine, geelachtige kleur.

Probeer regelmatig zelf uw maandverbanden te wisselen en bij ieder toiletbezoek.

Verwittig de vroedvrouw indien:

  • * u slecht ruikend verlies ervaart,
  • * u bloedklonters verliest,
  • * u ongerust bent over de hoeveelheid bloedverlies.

De vroedvrouw zal dagelijks bij de ochtendzorg uw bloedverlies evalueren.

Involutie van de baarmoeder

Na de bevalling zal uw baarmoeder spontaan samentrekken zodanig dat deze terugkeert naar haar toestand vóór de zwangerschap. Deze heeft daar tot 6 weken de tijd voor nodig om terug achter het schaambeen te verdwijnen. De wonde die de placenta achtergelaten heeft, wordt hierdoor dichtgedrukt waardoor er mindere bloedverlies is. 

U kan naweeën hebben. Dit voelt aan als krampachtige pijn in de onderrug of als menstruatiepijn. Naweeën kunnen aanhouden tot 3 à 4 dagen na de bevalling en kunnen gestimuleerd worden door het geven van borstvoeding.

De vroedvrouw zal dagelijks bij de ochtendzorg aan de baarmoeder voelen of ze goed samentrekt.

Hechtingen

Bij een knip of een scheurtje kan het zijn dat u hiervan al dan niet pijn ervaart. De wonde kan zeer gevoelig zijn bij het zitten, liggen en bewegen. U krijgt pijnstilling indien nodig. 

De eerste dagen kan het zijn dat de schaamstreek wat gezwollen en ongemakkelijk aanvoelt. 

Verwittig de vroedvrouw indien:

  • * u een abnormale afscheiding waarneemt,
  • * u ruikend verlies heeft, 
  • * u abnormaal meer last heeft.

Wanneer u een keizersnede heeft ondergaan, is het mogelijk dat u een steundraad heeft thv de wonde of wondhaakjes. U kan de eerste dagen een branderige pijn ervaren. U krijgt hiervoor pijnstilling via uw infuus, ev via een pijnpomp en indien u reeds mag eten per os.

De vroedvrouw zal dagelijks bij de verzorging de wonde observeren.

Mictie en ontlasting

Het maken van ontlasting na de bevalling is niet voor iedereen even gemakkelijk. Pijn thv de hechtingen of keizersnedewonde kunnen ervoor zorgen dat men geneigd is om ontlasting uit te stellen. 

Tips voor een betere ontlasting:

  • * beweeg voldoende,
  • * drink veel water
  • * vezelrijke voeding: groenten, fruit en bruin brood, ...

Plassen kan na de bevalling kan ook onaangenaam zijn. Dit kan een branderig gevoel geven thv de vagina, zeker als er kleine scheurtjes in het slijmvlies van de schaamlippen zijn. Naspoelen met lauw water kan verzachtend werken.

Na het verwijderen van de blaassonde bij een keizersnede, probeert u best na 2u spontaan te plassen. Vraag zeker om hulp als u de eerste keer uit bed wil komen.